Gravid 30+3: Vad ska man ha?

Ligger och funderar på vad som behövs införskaffas inför barnets ankomst. Dujaghanvi.blogg.se som ligger några veckor före mig i graviditeten har gjort en lista som är jättebra att snegla på. Som förstagångsförälder är det svårt att avgöra vad som är nödvändigt ont och vad som är helt bortkastade pengar. Jag får mycket reklam för cocoonababy som är en slags tjockare madrass som är anpassad efter bebisens kropp och ger bättre rörelsefrihet. Men den är dyr (nypris ca 2000:-) och frågan är om inte ett ombonat babynest för några hundralappar är tillräckligt bra? Min mamma körde typ hoprullade handdukar åt mig i spjälsängen och det ger väl egentligen samma effekt?
Allt det här med amningen funderar jag också på. Jag inser att ersättning och flaska är bra att ha i reserv om inte amningen funkar, ungen måste ju få i sig mat. Men bröstpump - är det något man behöver i förväg? Jag tänker också på det här med blöjbyten. Det finns nåt som heter blöjhink fast frågan är om inte vanliga hushållssoporna duger så länge man stoppar dom i tex hundbajspåsar? Skötväska, hur noggrant är det med en sån? Är det inte bökigt att ha den hängande på styret när man går? Kanske ryggsäck funkar lika bra?
Det är så svårt att avgöra. Jag tänker att nu när det är så mycket som nio veckor kvar vill jag börja ha klart de större inköpen såsom säng, vagn, skötbädd och byrå för bebiskläderna. Sen längre fram kan vi börja handla prylarna. Och tex amningsbehå får sambon åka och köpa åt mig när jag vet hur stora boobs jag har efter förlossningen. Däremot kollar jag redan nu på amningströja/linne att ha hemma i förväg.
Jaa, mycket att tänka på är det, och snart är hon här, den lilla människan som behöver så lite egentligen.


Kommentarer
Tess

Jag är 10 veckor efter dig (20+2) och har börjat fundera på samma sak. Dels för att jag är deltidsarbetslös och vill kunna sprida ut inköpen så mkt som möjligt. Men vad behöver man igentligen, det enda vi köpt hittills är en bättre begagnad barnvagn och lite kläder. Så är mkt utgifter som väntar men vad är det verkligen som behövs? Jag har tittat på samma lista som dig och märker att det är mkt som jag inte ens tänkt på!

Svar: Mm, det är mycket som KAN behövas men lika gärna inte behövs ändå. Min kompis som är mamma sa att en babynest verkar jättemysigt men bebisen vill ändå bara sova på hennes mage.
Tex pysventil fick jag gratis i ett babypaket och det kanske inte behövs alls och behövs det mer än en gång får jag köpa fler. En del säger att badbalja inte behövs ibörjan för då funkar handfatet. Svårt att veta innan det är dags :)
Tjejen bakom Kampen mot pco

2014-10-26 @ 12:40:42
URL: http://bubbeltess.bloggplatsen.se
Åsa

Jag gjorde ett babynest själv och min son sov som en gud i det, rullade in honom i en filt så han såg ut som en liten burrito och la honom i den. då sov han bättre än om han låg lös, i början var det skrämmande att sprattla till och han vaknade lätt av de, så därför lindade vi in honom :D
Sen så skulle jag aldrig klara mig utan våran korbell blöjhink. den är bäst på marknaden enligt mig, doftande påsar som ä i den och känner ingen doft från blöjorna :) Sen så är det alltid bra att ha ersättning. Vi testade semper , men då blev han hård i magen så vi körde på nan ist. och vad flaskor gäller så använder jag bara mam de där som går att skruva isär (kolikflaskor) dom är toppen! Jag köpte bröstpump och den var toppen att ha, inte alltid att bebis ammar då du behöver bli av med mjölken. jag fick mjölkstockning en gång och utan pumpen vet jag inte om de gått över så snabbt som de gjorde. Du behöver ju inte köpa en dyr elektrisk som jag gjorde, men köp en billig handpump så har du inte spenderat onödigt mycket pengar på en sak som du kanske inte behöver :)

Sen finns det massor med saker att köpa till de små, men kläder, blöjor och sånt till skötbordet mm är väl det som faktiskt är viktigast.

Hoppas att du får må bra de sista veckorna. Mvh Åsa

Svar: mjölkstockning låter ohyggligt. tack för dina råd. /kmp
Tjejen bakom Kampen mot pco

2014-10-26 @ 13:26:29
Maria

Tycker ändå att blöjhink är en bra investering, supersmidigt :)
Sen så vill jag även tipsa om babyvakt! När våran dotter var nyfödd bodde vi bara i en liten 2a men tyckte ändå att babyvakten var guld värd. Hon brukade om kvällarna sova i sin vagga på sovrummet så då kunde vi stänga igen och kolla på film i vardagsrummet, utan att behöva sänka volymen för att lyssna efter ljud :)

Svar: Tack för din input! Babyvakt har jag aldrig funderat över, men kanske behövs ändå.
Tjejen bakom Kampen mot pco

2014-10-26 @ 14:45:08
Hannah

Jag gillade skötväska med först barnet, jag hade allt där och kunde överleva två veckor i vildmarken bara jag hade den med mig haha! Med andra barnet blev det mer att man slänger ungen över axeln och tar en blöja i handen och så klarar man sig ändå! Jag köpte så jäkla mycket saker till första barnet, för det är ju så roligt också. Men om jag får välja nu till tredje så är vagnen väldigt viktig, att man hittat en som passar det den ska användas för (storstad/landet/bara promenader eller resa med osv) Sedan använde jag en bärsele mycket, eller babysittern om jag skulle laga mat eller duscha så kunde bebisen titta på bredvid. Babyvakt använder vi jämt. Jag köpte en elektrisk pump men använde den inte så mycket, dock var den bra att ha om jag fick ont i brösten eller när jag trodde mjölken tagit slut (och det hade den vilket jag märkte när jag pumpade efter amningen och det inte kom mer) Sedan använde jag den för att pumpa igång mig så jag fick tillräckligt med mjölk igen. Ersättning hade vi hemma men ingen av mina barn har tagit flaskan. Köpte även massor av nappar men Vega tog aldrig nappen heller så det var en onödig utgift. Däremot så har vi köpt snuttefilt och haft i sängen innan bebisen kommer, så luktar den "oss" redan när bebisen föds, och så har jag lagt den bredvid dem i vagnen och sängen så fort de ska sova. Babyneste eller bädda ombonat som din mamma räcker långt, verkar vara en mycket dyr och onödig utgift den där cocongrejen :) I princip allt annat kan jag klara mig utan, men en sak som jag verkligen gillat är en Voxi-åkpåse. Mest för att jag ville slippa så mycket kläder på barnet på vintern, det blir så mycket klä av och på hela tiden och den är så varm att det bara behövdes mössa och vantar fastän det var kallt (fast då bor vi i vinterkalla Jämtland och mina barn sovit ute året runt) Allt annat antar jag att du har, som säng, babyskydd, skötbord osv. Ett litet miniapotek hemma är inte så tokigt, med febernedsättande, rektal temp, snorsug och så. Kram

Svar: Tack för ditt svar, mycket användbart! Voksipåsen suktar jag rätt mycket efter med...
Tjejen bakom Kampen mot pco

2014-10-26 @ 21:20:26
URL: http://mammasnart5.blogspot.com
Becca

Satsa på ett babynest! det var guld värt för oss och vår lilla tös. Hon sov i det i sin spjälsäng och det var perfekt att ha på soffan så hon kunde ligga där utan att man behövde vara orolig för att hon skulle rulla av. Dessutom är det väldigt smidigt att lyfta hela nestet med bebis i för att flytta över till t.ex spjälsängen från soffan när den lilla somnat.

Bröstpump är ju svårt att veta i förväg om man behöver. För oss tog det tid innan amningen kom igång eftersom tösen var lite trött första dagarna och då behövdes den ju. Jag köpte en billigt på tradera, en enkel modell från medela.

Hoppas det ger lite hjälp i alla fall :)

Svar: Låter bra det där, att säkra upp i soffan eller sängen med nåt m höga kanter.
Tjejen bakom Kampen mot pco

2014-10-27 @ 12:59:07
URL: http://denlangavagendit.blogspot.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Kampen mot PCO

Drömmen om ett barn - äntligen gravid!

RSS 2.0