Kosttillskott

Jag har ju ätit någon form av kosttillskott under större delen av 2012. Jag tänkte därför dela med mig av vad jag äter nu och planerar att äta framöver:
 
  • Kapslar med Omega-3-fettsyror (högkoncentrerad) från Apoteket, 1-4 kapslar dagligen
  • MittVal kvinna (12 vitaminer, 10 mineraler), 1-2 tabletter dagligen
  • Holistic Mega B-komplex som ger extra av främst B1, B2, B3, B5, B6, B12, Folsyra och Biotin, 1 tablett dagligen
  • Kromtabletter (1 tablett som jag bara har på jobbet när jag känner att sötsuget blir för starkt).
Omega-3 äter jag främst för att mitt intag av fet fisk är lågt, och för att det sägs öka blodflödet till livmodern.
B-vitaminer sägs hjälpa bra för kvinnor med PCOS, med tanke på att de hjälper till att kontrollera vikten och hålla blodsockernivåerna i schack. Jag hade dem en period under våren och hösten och inbillade mig en liten skillnad i välbefinnandet. Hud och hår ska också må bra av det. Just nu är ju mitt projekt att gå ned i vikt och få ned midjemåttet, så om B-vitaminer bidrar till detta ser jag ingen anledning till att inte ta B-komplex.
Jag är medveten om att B-vitaminer (och folsyran) även finns i MittVal men det är helt andra nivåer (lägre) och jag kommer nog inte ta B-komplexet varje dag eftersom det är rätt höga nivåer i Holistics jämfört med det märke jag köpte förut och som är vanligare.
 
Rosenrot
Under ca 6 veckor (28 okt - 5 dec) åt jag tillskott av Rosenrot (Arctic Root) för att få igång/tillbaka mensen. En del kvinnor med amenorré (utebliven mens) återfick sin menstruation när de ätit Rosenrot i en studie, så jag tänkte att jag hade inget att förlora på att testa. På mig funkade det inte. Jag fick lite känningar ungefär som mensvärk de första dagarna, men ingen mens.
 
Nu när jag snart ska börja med klomifen (Pergotime) vill jag inte äta något så starkt som Rosenrot för att rubba detta. Jag kommer av samma anledning inte äta B-tillskottet, ifall det sker en negativ inverkan. Omega-3 tror jag bara är nyttigt för mig, liksom MittVal eftersom jag äter så oregelbundet och inte litar på att jag får i mig de vitaminer och mineraler som jag behöver för mitt välmående.
 
Jag tänkte ju äta maccarot och/eller munkpeppar, och har listat många alternativa metoder som en del lyckats genom, men eftersom jag fick Pergotime utskrivet så pass fort, väljer jag hellre receptbelagt läkemedel som genomgått en rad vetenskapliga undersökningar än naturläkemedel som inte är lika beprövat under lika säkra former. I första hand. Om behandlingen jag får av gynekologen är verkningslöst på mig är jag fortfarande öppen för alternativ medicin, men alltså inte i nuläget.
 
Om ni har tips på vilken slags mat som kan gynna en Pergotimebehandling får ni gärna tipsa mig! Jag har hittills läst att bland annat fullkorn, feta mejeriprodukter, sötpotatis, brazilnötter, olivolja, vitlök, blåbär, avokado, lax, solrosfrön, spenat, honung och ostron är exempel på "fertilitetsboostande" föda, men vet inte riktigt vad som är bra just för ägglossning och ägg som fastnar. E-vitamin ska t.ex. hjälpa ägget att fästa.
 
Eller så äter jag enligt tallriksmodellen och struntar i tabletterna, det kanske också skulle få mig att må bra? ;) Och ge tjockare plånbok...

Läkarbesök

Läkarbesök idag. I veckor (läs: månader) har jag försökt förbereda mig genom att skriva ned frågor och anteckna min historia av symptom och menscyklar sedan första mensen som 13-åring. Jag har velat att tiden ska gå fort, fort, med nervositet över vad läkarens "dom" ska bli. Om jag ens skulle få min dom. Vem vet, jag kanske skulle bli avfärdad?
Ja. Jag har övat in mina argument så att jag kan få hjälp och inte bli ombedd komma tillbaka. "Tre månader är för kort tid, vi får avvakta och se" - oj, vad skraj jag var för att höra de orden! Om jag inte ens skulle få Provera eller liknande (för att få en mensliknande blödning) då skulle jag minsann ha försvarstalet redo, det vore taskigt rent ut sagt att låta mig vänta på något som aldrig skulle komma.
För mensen, den har ännu inte dykt upp, tre månader efter avslutad p-pillerkarta. Inte en känning, inte en pyttefläck i trosan. Inget.
 
Jag kunde inte vänta längre och jag ringde gynmottagningen och bad om en tid.
 
Så kom jag dit, med sambon som stöd, och efter att ha diskuterat min situation (menstruationsrubbning, PCO-diagnos, vill ha barn) och gjort ett obligatoriskt ultraljud så bara kom det - vi börjar med Pergotime och ser hur det blir!
 
Jag kunde knappt tro det. Skulle jag få hjälp med ägglossningen?! Var det riktigt sant? Jag skulle inte avvakta och se? Jag skulle inte börja med gulkroppshormon och se om det kickar igång av sig självt? Jag skulle få börja direkt med ägglossningsstimulans? Wow!
 
"Ta en tablett i fem dagar, och efter nio dagar kommer du hit och gör ett vaginalt ultraljud så ser vi hur kroppen reagerar. Ser allt bra ut förväntas ägget släppa på dag 14."
 
Jag gav sambon en häpen och förväntansfull blick. Nu händer det! Nu kan vi äntligen börja på riktigt.
 
Fortsättning följer.

Kampen mot PCO

Drömmen om ett barn - äntligen gravid!

RSS 2.0