Gravid 30+6: Spjälsäng beställd

Nu är spjälsängen beställd. Det blir en mysig liten bedside crib, som kan stå intill vår säng. Imorgon går vi in i vecka 32 och magen är rund och go. Just nu känner jag små fötter kicka loss. Lilltjejen ligger ju med huvudet nedåt, inte fixerad än men ruckbar. Och imorgon är jag ledig (halvdag plus komp). Det passar bra, man ska ju vila mycket i tredje trimestern. Bara drygt sex veckor kvar att arbeta. Och vi har fortfarande en hel del kvar att fixa, som t ex en byrå åt lillans alla kläder. Ibland känns två månader till förlossningen långt bort, ibland väldigt nära.

Gravid 30+5: Sitta eller ligga?

Halsbränna vs. Tietzes syndrom?
Sitta vs. ligga?
Äckligt vs. obekvämt?
Ole dole doff...?

77% avklarat... 64 dagar kvar.

Gravid 30+4: Halsbränna och sjal

Uärk - jag har en början till halsbränna. Är på jobbet och har rensat på kontoret inför min framtida vikaries ankomst och därmed rört mig upp och ned. Och plötsligt känner jag hur äckligt det känns i halsen. Tar en halstablett men det är ju liksom samma smak eftersom jag tog en tablett för en timme sen. Nåja, det är den mildaste sorten än så länge.
Idag är "hållet" också milt, peppar peppar ta i trä, så jag har låtit bli Alvedon än så länge. Tar gärna såna frister då och då även om tester visar att det är ofarligt för fostret.
Igår konverserade jag med en bekant som enligt egen utsago är en "sjalnörd". Jag är nyfiken på bärsjal och tror mycket på de positiva effekterna, så jag fick många värdefulla råd och har redan kommit i kontakt med en säljare på blocket. Hoppas nu lilla varelsen kommer tycka om att bli buren i sjal, det kan man ju inte förutse.

Min stenhårda mage som jag tittar ner på.

Gravid 30+2: Bebiskläder

Inventering av babykläder - en perfekt söndagssyssla. Massor i de minsta storlekarna, sen minskar antalet fram till 1 år. Jag kan ju inte låta bli att köpa när jag ser något sött, är mycket på Tradera och i secondhandbutiker så särskilt mycket pengar har jag inte lagt ut. Sambon såg ut att storkna när han inspekterade mina högar. Jag la ut allt på sängen och sorterade i högar efter typ av plagg och storlek, först det jag köpt själv, sen la jag till mina gamla bebisplagg jag fick med mig hem från föräldrarna för ett tag sen, och slutligen la jag ihop allt efter typ av plagg och räknade. Barnet kommer åtminstone inte gå naken...

Resultatet av antal plagg upp till storlek 80 (9 månader) varav flest är storlek 50-62:

Kortärmade bodies: 14

Långärmade bodies: 7

Pyjamas/mysoverall: 8

Byxor: 11

Sparkbyxor: 8

Tunna tröjor: 13

Koftor/Tjocktröjor: 8

Mössor: 5
Tunn bomullsmössa saknas

Strumpor/sockor: 9

Fleeceoverall: 1

Gravid 30+3: Vad ska man ha?

Ligger och funderar på vad som behövs införskaffas inför barnets ankomst. Dujaghanvi.blogg.se som ligger några veckor före mig i graviditeten har gjort en lista som är jättebra att snegla på. Som förstagångsförälder är det svårt att avgöra vad som är nödvändigt ont och vad som är helt bortkastade pengar. Jag får mycket reklam för cocoonababy som är en slags tjockare madrass som är anpassad efter bebisens kropp och ger bättre rörelsefrihet. Men den är dyr (nypris ca 2000:-) och frågan är om inte ett ombonat babynest för några hundralappar är tillräckligt bra? Min mamma körde typ hoprullade handdukar åt mig i spjälsängen och det ger väl egentligen samma effekt?
Allt det här med amningen funderar jag också på. Jag inser att ersättning och flaska är bra att ha i reserv om inte amningen funkar, ungen måste ju få i sig mat. Men bröstpump - är det något man behöver i förväg? Jag tänker också på det här med blöjbyten. Det finns nåt som heter blöjhink fast frågan är om inte vanliga hushållssoporna duger så länge man stoppar dom i tex hundbajspåsar? Skötväska, hur noggrant är det med en sån? Är det inte bökigt att ha den hängande på styret när man går? Kanske ryggsäck funkar lika bra?
Det är så svårt att avgöra. Jag tänker att nu när det är så mycket som nio veckor kvar vill jag börja ha klart de större inköpen såsom säng, vagn, skötbädd och byrå för bebiskläderna. Sen längre fram kan vi börja handla prylarna. Och tex amningsbehå får sambon åka och köpa åt mig när jag vet hur stora boobs jag har efter förlossningen. Däremot kollar jag redan nu på amningströja/linne att ha hemma i förväg.
Jaa, mycket att tänka på är det, och snart är hon här, den lilla människan som behöver så lite egentligen.

Gravid 30+0: Vecka 31!

Vaknade nyss, hade drömt lite oroligt och kände hur magen var öm. Det brukar betyda kissnödighet så jag gick på toaletten. Kände mig lite hungrig/illamående så jag hällde upp ett glas mjölk och åt en riskaka. Mådde bättre - det är viktigt att lyssna på sin kropp. Nu försöker jag somna om och då kommer sparkarna. Undrar om hon kommer vara lika aktiv vid halv fyrasnåret sen också... Den här natten ger kanske en hint om vad som väntar mig resten av graviditeten, för nätter som höggravid lär väl inte vara så behagliga alltid, I guess?

Gravid 29+6: MVC-besök

Med 70 dagar kvar har vi nu klarat 75% av graviditeten. Vi avslutade gravidvecka 30 med ett MVC-besök. Allt var bra med bebben. Hon ligger fortfarande med huvudet nedåt utan att vara fixerad än (barnmorskan kunde känna huvudet som en liten boll som går att rucka på, hehe). Däremot har hon gjort en vändning jag inte märkt av. Numera ligger hon med ryggen mot min högersida och fötterna åt vänster. Hennes hjärta slog 152 slag/min. Inte konstigt så mycket som hon tränar karate i magen...

Mitt blodvärde var 6,7, blodtrycket 100/60 och sf-måttet följer kurvan exemplariskt med 29 cm.

Dock är jag lite irriterad på mitt MVC. Det känns som att de ligger efter vad gäller jämställdhet. Överallt står det att MVC även är till för mannen, att han också ska få ventilera sina tankar och ställa frågor. Ändå får min man sitta på en stol i ett hörn snett bakom barnmorskan, som måste påminna sig om att vrida på huvudet och tilltala honom då och då, med oftast banala saker som jag redan besvarat; typ "och du känner också sparkar?". Jag förstår att fokus ligger på mig och min kropp, men han får verkligen rollen som åskådare. Det känns trist då vi har ambitionen att vi ska gå på kontrollerna tillsammans så mycket det går.

Sedan känns det trist att det enda vi erbjuds som föräldrautbildning är ett möte omkring v 36 då de i stort sett klämmer ihop all sorts information vid ett enda tillfälle, som dessutom bara ges en gång i månaden vid samma tidpunkt vilket gör att jobbet kompromisslöst måste ge vika. Tur att jag har min gravidyoga som förberedelse och att böcker, Internet och en erfaren omgivning finns att tillgå. Jag har också en relativt stor tilltro till den egna kroppens förmåga, så jag är glad att jag inte har någon större oro eller skräck för det som komma skall, för då vet jag inte om den här så kallade utbildningen skulle ge särskilt mycket lugn.

Nåväl, det är något jag ser fram emot och hoppas är givande för BÅDE mig och den blivande fadern.

Gravid 29+3: Underbara sparkar

Lillan har levt rövare idag. Både tidigare under dagen och nu på kvällen kan jag känna små fötter eller händer fäktas åt alla håll och kanter. Jag föreställer mig att hon sprätter med armar och ben och skrattar därinne medan hon pockar på sin mammas uppmärksamhet. Det är SÅ otroligt roligt och mysigt att påminnas om hennes existens på det här sättet. Smeka magen och möta upp sparken från utsidan. Ibörjan av graviditeten önskade jag mig förgäves en liten tv-ruta på magen, som Teletubbies har, där jag kunde kika på barnet och se att det levde. Ge mig bara ett tecken på att du finns, bad jag desperat. Och nu får jag tecken varje dag, i form av små fötter och händer som buffar och har sig. Helt fantastiskt. Jag kommer sakna att ha en baby i magen även om en baby på utsidan kommer vara hundra gånger mer underbart.

Gravid 29+1: Vecka 30!

Vilken dröm det är att vakna på lördagsmorgonen, långsamt slå upp ögonen och först efter någon sekund komma på att just det, det ligger en bebis därinne, som för stunden verkar ha hicka (små klick/ryck). Kissnödig så det gör ont. Kravla sig upp och passera spegeln - titta, ett berg! På väg till badrummet känna en lustig knöl på sidan som rör sig lite grann, undra vilken kroppsdel, ett knä kanske? Kolla vad klockan är på ugnen och ge sig själv en stund till i sängen. Bara få vara tillsammans med min mage, som andas liv. Min vän la handen igår på min mage och kände hur något levde därinne, ett liv utanför mitt. Hon var lika fascinerad som jag.

Tänk vilken dröm att vara i v 30. Det var ett stort steg att gå in i v 10, tvåsiffrigt. Precis som när man var barn, fylla tio år och tvåsiffrigt tills ens hundrade födelsedag. Passera v 12 också det en milstolpe. V 14 kändes mycket. V 20 - halvvägs - kunde knappt fatta. V 25 - nu var jag på gång på riktigt. Och nu kommer jag "fylla" nånting med 3 ända fram till förlossningen. Och v 40 och framåt bara bestå av en enda lång väntan.

Hej v 30 och välkommen de sista tio veckorna, vi kommer ha kul ihop med mycket äventyr och nya upplevelser! 

Gravid 28+6: Konstiga känslor

På sistone händer det att jag ibland får små obehagskänslor. Oftast kommer det när jag sitter med andra människor, tex runt fikabordet på jobbet; plötsligt känns det som att jag befinner mig helt utanför gemenskapen, i en bubbla isolerad och malplacerad, och i bröstkorgen växer en känsla av ångest och obehag. Det liksom griper tag i mig och sitter kvar en kort stund. Det här är något nytt, visst har jag haft liknande känslor förut men då har de varit förknippade med eller berott på en viss situation. Nu kommer det utan förvarning och utan tydlig anledning. Allt känns bara obehagligt och obekvämt för en stund innan jag typ gör en mental omruskning och lyckas kliva tillbaka till verkligheten. Jag skyller helt på graviditeten men hoppas det lägger sig snart, vill verkligen inte utveckla något som får mig att må dåligt. 

Gravid 28+5: Min navel

En ny intressant kroppslig förändring blir mer och mer framträdande. Min navel börjar nämligen bli uttryckt inifrån! Min sambo har påpekat tidigare att min navel (som tills nu bestått av ett hål som han gärna stoppar in ett finger i och får mig att pipa till av skratt och obehag = kittlig) minskat och blivit alltmer grund. Snart kanske jag rentav får en "utåt-navel" - en plupp som sticker ut och gör magen ännu mer lik en uppblåsbar badboll. Fortsättning följer... 

Gravid 28+3: Tietzes syndrom

Läkaren på MVC var erfaren, trygg och lugn. Efter tio minuter gick jag därifrån med en diagnos och ett recept på smärtstillande. De besvär jag dras med går under benämningen Tietzes syndrom.

Lokalt, diffust smärttillstånd i broskskivan i förbindelsen mellan revbenen och bröstbenet. Orsak okänd.

Förekommer ibland hos gravida som doktorn sett, även om andra också kan få det. Tydligen något som framkallas av graviditeten och inget man kan göra något direkt åt så jag kommer nog få stå ut graviditeten ut. Fått långtidsverkande Alvedon att ta en tablett av varje morgon så att jag kan hålla ut under dagen innan jag får gå hem och vila. Det känns bra att fått ett namn på det men hade väl velat kunna bota det helst och inte bara knapra smärtstillande, något jag ogillar och undviker i det längsta vanligtvis, usch o blä.

Bara 80 dagar kvar...

Gravid 28+2: Lyssna på dig själv säger dom.

Såhär i v 29 börjar tankar om "hur det ska bli" uppta allt mer tid. Det känns som att alla vill prata om graviditet och/eller första tiden efter förlossningen med mig. Alla är väna och nyfikna och förstående. Det här med att det kommer en ny liten människa till världen är något som vi människor aldrig slutar förundras över. Fast mitt barn troligtvis inte kommer göra någon skillnad för grannens eller arbetskamratens liv ses det som en glädjens nyhet, som om människan var en utdöende art och varje nyfödd bebis betydde nytt hopp för mänskligheten. Mycket för min skull, kanske. Man minns sin egen lycka för fem eller trettiofem år sen, och vet vad som väntar. Man lägger huvudet på sned och ger råd såsom "njut av småbarnstiden, den är snabbt över" och "lyssna inte så mycket på andra, gör det som du känner passar dig bäst".

Vi får önska BB här och det är ett val som börjar ta plats i mitt huvud. Egentligen känns det som en ickefråga - det kan lika gärna bli fullt och då måste man ändå åka nån annanstans. Och har inte alla barnmorskor och läkare samma utbildning? Det är inte som att skillnaderna är så stora? Sambon säger "du får välja det som känns bäst för dig". Men jag har aldrig fött barn förut. Jag vet inte. Ibland känns det som att slumpen får avgöra, det handlar ju ändå mest om personkemin mellan mig och förlossningspersonalen? Och föder jag på julafton vill väl alla ändå bara hem och fira med sin familj?

Äsch, det går nog bra det här. 

Gravid 28+0: Vecka 29 och MVC

Nu är vi inne i tredje och sista trimestern. Jag ligger här på soffan och vilar ryggen/överkroppen inför kvällens middagsbestyr. Det är något jag ser fram emot varje dag - få räta ut mig raklång på soffan och känna hur "hållet" långsamt ebbar ut. Jag och sambon var på vårt extrabesök hos MVC-barnmorskan idag och agerade två oroliga förstagångsföräldrar. Hon tyckte inte det onda var något konstigt, jag är kort och ju mer magen växer desto trängre blir det och efter en arbetsdag vid datorn blir jag mer och mer hopsjunken. När hon palperade min mage kände hon små fötter och knän precis vid det onda stället, och huvudet ligger nedåt, på ner mot bäckengången, så det var ytterligare en anledning till att jag får ont.

Men för att stilla min oro och utesluta något annat har jag fått en tid hos MVC-läkaren nästa vecka. Jag vill veta varför det finns en motsatt öm punkt på ryggen (det strålar över, som ett tunt band) och om det verkligen bara beror på barnets läge och min korta överkropp. Och varför det alltid är på samma ställe.

SF-måttet är f.ö. 28 cm idag och bebisen blev störd och flyttade på sig lite när hon kom med dopplern vilket tydligen tyder på en pigg och frisk liten krabat. Härligt! Det viktigaste är ju ändå att hon därinne mår bra. 

Gravid 27+6: 70%

Nu har 70% av graviditeten passerat. Tänk vad tiden går. Lilla snorpan, nu är det bara 84 dagar kvar innan vi ses. 

Gravid 27+5: Pojkmage?

 
 
Tjej eller kille? Enligt RUL är det en flicka. Enligt kollegorna på jobbet är det en pojke; "Du har en typisk pojkmage". Min magkänsla innan ultraljudet var ju att jag väntar en son, men nu är jag helt inställd på att vi ska få en dotter. Nog måste väl ultraljudet vara mer pålitligt än skrock och folktro?

Annars så ringde jag min barnmorska på mvc och bad om råd vad gäller smärtan som inte går över. Den kommer framåt eftermiddagen och är värst när jag sitter eller står. Den sträcker sig till ryggen nu, det är som två onda punkter på motsatt sida om kroppen. Jag har fått en tid hos henne på fredag så får hon klämma och känna lite, för hon tyckte inte alls att det lät normalt att ha ont just där och på det här sättet. Jag hoppas SÅ att det finns något att göra för det är outhärdligt att ta sig hem från jobbet när ingen ställning funkar och jag bara vill lägga mig raklång och räta ut kroppen. 

Gravid 27+3: Ont vid revbenen

Jag står inte ut :(

Det gör ont vid/strax under höger revben och det stramar liksom ut under armen runt bak på ryggen. Jag ålar mig som en tok på jobbet och byter ställning stup i kvarten utan resultat, det blir bara värre framåt eftermiddagen och än är det flera arbetstimmar kvar... Väntar på återuppringning från mvc men kommer förmodligen bara få höra att det är normalt.

Jag vill bara slippa det här! 

Gravid 27+0: Vecka 28!

Ikväll har bebisen fått en rejäl köttbit, rostade rotsaker och avokado med limeyoghurtsås till middag, och köpt Budapestbakelse och ett stort glas Trocadero till efterrätt. Jag tror hon diggade sina pärons mat för efteråt sparkade hon förnöjt mot sin pappas hand när han lät den vila mot min mage.

Så... hur är då läget nu när jag går in i tjugoåttonde veckan?Jag har sovit bättre nu de senaste nätterna, bästa tipset jag fått är just att ligga på sidan med en kudde under magen och så en större kudde bakom ryggen. Nackdelen är väl att kramavståndet till min sängkamrat blir större :(

Har jag förresten berättat att jag fick fram en tjockare, lite gulaktig bröstmjölk när jag klämde häromdagen? Skumt! 

Gravid 26+6: Knas-Pella

Nu är det 2 månader 29 dagar kvar - alltså mindre än tre månader. Den lilla sprattlar för fullt så magen hoppar och jag försöker verkligen njuta av varje rörelse för det är en sån kort tid jag får uppleva det här, vips så är hon här och alla sparkar är bara ett kärt minne. Jag kanske bara får uppleva att vänta barn en gång i livet.

Lite i smyg gillar jag att sucka och stöna över den alltmer otympliga kroppen jag plötsligt bor i. Framåt eftermiddagen/kvällen kommer det här obehagliga vid revbenen, och så är magen mer och mer i vägen så det stånkas en del när jag böjer mig fram. Det får mig att skratta åt mig själv samtidigt som det blir lite gnäll såklart och sambon får höra mest. Sambon börjar för övrigt få uppleva på riktigt hur det är att ha en gravid tjej. Som ikväll när vi tog veckans magbilder och han använde blixten när han tog de sista. Det gjorde mig jätteledsen när jag tänkte på det efteråt för jag ville inte ha blixt. Tårarna rann. Sambon har en ängels tålamod i det läget och fångade upp mig. Lite pussa och krama så blir jag glad. Ja, jösses Amalia... Knas-Pella man är! 

Kampen mot PCO

Drömmen om ett barn - äntligen gravid!

RSS 2.0