Gravid 39+5: Nyårsafton

Sista dagen på nya året, och sista dagen på graviditeten innan beräknad förlossning. Än så länge är allt som vanligt. Lite täppt i näsan bara.

Året 2014 började med tårar. I december 13 fick vi avbryta vår tredje behandling med Puregon pga att julledigheten kom emellan och äggblåsorna fortfarande var små och omogna. Jag och sambon drog iväg och firade jul ensamma, bara vi två.
I januari satsade vi igen men behandlingen med puregonsprutor resulterade i mens. Två av mina vänner hade plussat under julen. Själv fick jag en gulkroppscysta som var tvungen att försvinna innan vi kunde fortsätta. Sen vände det och i april veckan efter påsk blev det äntligen plus genom årets andra, och vår femte, Puregon/Ovitrellebehandling! Tänk att jag nu går höggravid in i 2015. Min dröm slår snart in, vilken dag som helst.

Vi firar nyår ikväll hos en vän till sambon och hennes vänner över en lugn middag inne i stan. Det är t o m närmare från henne till sjukhuset än från oss, så jag är inte nervös alls.

Men nej, det blir nog inget kull 2014-barn, utan snarare en F15 (om hon skulle få för sig att spela fotboll om några år). Och lika bra det, jag har bokat in bio (Hobbit) imorgon med min familj, man måste vara lite risktagande här i livet ;)

Gott nytt år!!! Vi hörs nästa år!

Gravid 39+3: Taggad på att föda

Jag längtar efter min bebis!!! Vi är inte ens förbi bf och jag är redan rastlös av att vänta. Är såå taggad på att förlossningen ska börja. Skiter i att försöka framkalla en oro eller skräck, även om sambon tittar tvivlande på mig när jag står och skuttar och påstår mig se fram emot att föda, att det ska bli roligt. OK, roligt är kanske fel ordval - men jag är nyfiken på hur det känns, hur jag hanterar smärtan, ja, hela upplevelsen tillsammans med min älskling. Två dagar till, sen får du komma när du vill, lilla pyre.

Gravid 39+2: Sömn

Tog just en promenad för mig själv. Solen sken och kölden bet i kinderna. Jag fantiserade om hur jag om några veckor kommer dra barnvagnen samma slinga och gullade lite tyst för att prova hur det känns.
Natten bestod återigen av att vrida mig i sängen efter en fungerande sovställning, och flytta på amningskudden jag använder bakom huvudet som stöd. Två gånger under tidiga morgontimmarna var jag uppe och kissade. Det är OK, jag ska ju inte till jobbet, men jag konstaterade för sambon att jag hoppas inte det sätter igång nu för då är jag inte utvilad.
Jag läste ett tips att sova en stund mitt på dagen eftersom de flesta förlossningar startar nattetid. Problemet blir då som inatt, att jag är alldeles för pigg för att somna. Nu när sambon börjar jobba igen får jag försöka gå upp i tid, vara vaken, ta en tupplur på tidiga eftermiddagen och inte så sent, och sen sova i tid. 9 h på natten och 1 h på dagen är väl ett rimligt mål?

Vikt idag: 80,1 kg (+7 sen inskrivningen)

Gravid 39+2: I väntan

Magen är bättre, om än lite gasig. Vi har typ vänt på dygnet här under mellandagarna, somnar vid två och går upp elva-tolv. På måndag jobbar sambon och jag får se hur jag fördriver tiden utan hans sällskap. Det är som att jag bara orkar hålla igång några timmar innan jag måste ta en tupplur. Jag är inte pepp på att ta mig nånstans heller, skulle gärna hitta på saker och typ träffa kompisar, men jag känner mig tungrodd och långsam. Är hellre hemma och pysslar.

Jag är fortfarande så glad över att mina svullna fötter och händer är ett minne blott, det pågick bara drygt två veckor, och får gärna aldrig komma åter. Nätterna börjar bli en utmaning. Ibland upplever jag det som tungt att andas, det är som att bröstkorgen är för nära halsen. Däremot kan jag lättare ligga på sidan än förut, hon sparkar mindre i protest, och då är det lättare att gosa in sig mot sambon. Det blir ett sånt avstånd med mitt fort av kuddar bakom huvudet och under benen som jag hade tills nu. Inatt hade jag ju öm mage till råga på allt, och hade sömnstörningar pga det.

Lilla vännen vrider på sig i magen, hennes pappa frågar varje dag om hon rör sig som vanligt, och jag har lyckan att känna den lilla foten långt ut mot höger sida, och rumpan ovanför naveln, och ibland en armbåge eller arm ovanför blygdbenet. Det är inte som sparkarna för några veckor sen, de är mer sporadiska men också mer kraftfulla och kan ibland kännas riktigt ordentligt. Vi längtar efter dig så mycket!

Gravid 39+1: Trög mage

Två tabletter Magnesium och en tesked messmör och extra mycket vatten. Nu på kvällen blev magen plötsligt stenhård och gör jätteont i övre delen över mot ryggen, tex jag vänder på mig i soffan till ryggläge. Den är spänd och rund. Jag har varit lite trög i magen på sistone, delvis pga graviditeten men mest av all julmat och julgodis som jag satt i mig. Måste äta bättre och röra på mig lite, jag har bara gått en ynka promenad på en vecka bortsett från trask i shoppingcentrumet. Det är bara så lätt hänt såhär kring jul, när mamma packar ner små portioner av överblivet julgodis i burkar som står alldeles för lättillgängliga, och när Coop har 4 flaskor julmust för 20:-, att det blir lite väl mycket "unna sig" som höggravid.

Annars mår jag toppen såhär i vecka 40! Speciellt för att jag varken har ont under revbenen längre eller svullna och kliande fötter. 5 dagar kvar till bf...

Gravid 39+0: Vecka 40!

Tjoho ny vecka! Om bara en vecka är hon beräknad att komma! En enda vecka. Det kittlar i magen vid tanken på att hon kan komma närsomhelst. Blir det en 2014:a eller en 2015:a? Jag mår så bra och har verkligen inte bråttom utan väntar gärna till att december slår om till januari.

Gravid 38+6: Ingen julbebis!

Det blidde inget Jesusbarn! Vi klarade oss igenom både julafton och juldag utan förlossning så nu är det bara nästa (mindre viktiga) delmål kvar: komma förbi nyårsafton!

Jag pustar ut efter två dagar i trevligt sällskap. Igår firade vi jul med släkten på pappas sida, vi var ett stort gäng och det var perfekt med gott julbord, gemenskap, Hej tomtegubbar och julklappar. I år var jag väldigt nöjd med mina inköp och mottagarna verkar detsamma. Även lillan fick några få presenter fast hon inte fanns med oss på utsidan. Jag fick iaf gosa massor 
med det färskaste tillskottet i släkten, fick liksom inte nog av att hålla och mysa, vilket såklart gjorde mig ännu mer bebissugen och längtande efter min egen.

Idag åkte vi vidare till svåger med familj där blev det också en liten julklappsutdelning och mycket barnprat. Barnen längtar efter sin kusin och blev väldigt paffa när de frågade hur lång tid det skulle dröja och jag svarade "en vecka" när de gissat på flera månader ;)

Ikväll har jag och sambon provat tens-apparaten vi fick låna av vår nyförlösta nära. Vi får se om det blir aktuellt eller inte, jag har ju inte ont än så jag har svårt att föreställa mig vad jag kan komma att behöva för slags smärtlindring. Men tens är helt klart intressant. Får väl börja när förvärkarna kommer här hemma så småningom.

Gravid 38+3: Hicka & MVC

Hick hick - min mage skakar till för varje hicka på insidan. Foster hickar mycket snabbare än oss andra. Hon hickar varje dag. Tycker synd om henne för hicka är ju inte speciellt behagligt. För mig känns det bara mysko och roligt.

Idag var det dags för MVC igen. "Jag trodde inte vi skulle ses igen!" utbrast barnmorskan där jag vaggade henne till mötes. Nåväl, tio dagar kvar till bf är det trots allt.
Mitt blodtryck var bra och snuttans hjärta slog swish swish 148 slag/min. Sf-måttet låg kvar på samma som för två veckor sen, 36 cm, men fortfarande inom kurvan. Hon ligger helt snett nu, med rumpan mitt i min mage och fötterna långt ut på högersidan. Ibland är det precis som att hon pressar ut foten, lite qigong på gång månne? Annars mår vi bra och idag känner jag inte alls av några svullna fötter - woho! Vi får se hur natten blir. God natt!

Gravid 38+2: På gott humör

Idag vaknade jag på strålande humör med sång och kärleksfulla ramsor till sambon som redan var uppe. Liksom natten till igår (fredag-lördag) vaknade jag mitt i natten av svullnad/klåda. Men nu var jag förberedd och plockade fram vetekudden ur frysboxen så att mina fötter kunde svalkas och jag somna om. I fredags gjorde jag även misstaget att äta mycket salt mat (bacon, halloumi, jordnötsringar) som jag sen läste binder upp vätskan i kroppen och bidrar till svullnaden. Så igår undvek jag salt mat (utom julskinka!) och jag tyckte mig märka en viss skillnad.

Igår kände jag mig nere och skippade en glöggfika med vänner eftersom jag kände mig svullen, seg och deppig. Istället var jag med sambon hela dagen. Vi hämtade ut babyskyddet till bilen och babyvakten som sambon riggade. Det är en riktigt high tech babyvakt med videoövervakning som sambon köpt, man använder sin smartphone och kan tex spela upp vaggvisor för barnet. Man kan även spela in bebisen på video och ta foton, förutom det mest grundläggande: att den via mobiltelefonen varnar när barnet rör på sig eller skriker. Verkligen coolt.

Nä, om man skulle ta och göra nån nytta. Sambon har nu lindat mina ben och fötter och jag tänkte nu slå in dom sista julklapparna och nynna julsånger för lillan. Elva dagar kvar... Bara hon håller sig inne över julafton, så är jag nöjd.

Gravid 38+0: Vecka 39!

Nu går jag in i vecka 39 och för varje dag som går närmar sig förlossningen - jag ser fram emot den med en skräckblandad förtjusning.
Barnmorskan ringde nu på morgonen och gav beskedet att mina värden var normala, så inga avvikande gallvärden. Dock kvarstår besvären med svullnaden/klådan. Men det är lugnande att det bara handlar om normala gravidkrämpor.

Igår var jag på stan. Passade på att göra ett ärende åt min ideella förening och träffade två kompisar på stan. Några timmar senare var jag helt slut och fick även en sammandragning. I kollektivtrafiken på väg hem erbjöd en vänlig kvinna mig sin plats, först tackade jag nej (det fungerade helt OK att stå och jag ville inte vara till besvär) men sen frågade hon igen och då nappade jag på erbjudandet. Insåg att jag med min stora mage fram och stora ryggsäck bak är mer i vägen än andra, dvs ytterligare en anledning till att sitta.

Efter att hållit igång hela gårdagen slår det tillbaka på mig idag. Mina fötter kliar och är svullna, jag är slö och seg med början på en snuva i kroppen, i form av lätt täppa och några nysningar. Det gråa vädret utomhus gör mig knappast piggare. Det positiva är att jag har många få måsten idag - behöver gå ut med soporna, ta en sväng till apoteket och slå in de sista klapparna. Resten av tiden kommer jag - och gör redan - tillbringa i soffan med benen i högläge. Är man höggravid i v 39 så är man...

Gravid 37+5: Föräldrautbildning

Nu är vi föräldrautbildade, jag och sambon. Det var en gruppträff med några andra blivande föräldrar. En förlossningsfilm fick vi se, och såklart blev man rörd, det räckte med en närbild på en mamma med lustgas i högsta hugg och en pappa bakom som ler mjukt och masserar henne över ländryggen för att ögonen skulle bli lite rödfuktiga och näsan snuvig. Snart är vi där. Det hissnar i magen. När kommer förlossningen starta? Hur kommer värkarna kännas? Hur länge kommer det hålla på? Kommer jag skrika, få panik eller bli rädd? Hur känns det att krysta? Hur kommer det kännas att få upp henne på bröstet? Hur kommer hennes lilla ansikte se ut, och hennes små händer? Hur kommer första amningen kännas?

Jag längtar! Och ängslas...

Gravid 37+4: Skötplats & barnstol

Nu är skötplatsen klar. Den består av en skötdyna från Baby Trold ovanpå på tvättmaskinen, ett skydd från IKEA (kan tänka mig att en handduk funkar lika bra) och ovanför en smart tygväggförvaring med fickor för blöjor, salva och andra tillbehör. Jag längtar tills jag får byta på lillan, är "sjukt taggad" för att citera Joel i Dessertmästarna.


Bild från lekmer.se 

Vi har även varit förutseende och nappat på ett erbjudande från en bekant om att köpa en begagnad tripp trapp barnstol från Stokke. Jag hade själv den klassikern som liten. Det blir säkert jättebra, även om det dröjer ett par månader tills vi får användning för den såvida inte nån liten gäst behöver sitta bra vid besök, vem vet?

Gravid 37+4: Njuter i det sista

Idag är det skönt! Gick upp tidigt och fick skjuts av sambon till vårdcentralen för att lämna blodprov på fastande mage. Nu sitter jag på ett fik i centrum och unnar mig en god frukost, samtidigt som centrum vaknar till liv runtomkring mig. På agendan står lunch med mamma, lite inköp i samma vända och så julpynta hemma. Sambon satte upp julstjärna och julbelysningen igår så jag tar vid där idag.
Det är såhär man ska ägna sina sista 16 dagar innan förlossningen, eller hur?

Gravid 37+3: Fortfarande klåda

Klådan och svullnaden håller i sig. Inatt garderade jag mig med en kyld vetekudde från frysen och högläge för fötterna. Inför sänggåendet fick min älskling ge en fot- och vadmassage, jag duschade svalt och smorde in mig, samt utförde minigymnastik för anklarna och tårna. Jag överlevde natten men tyvärr går det inte över. Det regnar här och när jag gick till sopsorteringen njöt jag av att gå barfota i ett par foppatofflor - i december!

Nyss stod jag och slog in julklappar, plötsligt tittar jag ner på fossingarna och ser två rödflammiga fötter med korvar till tår. Inte fullt så allvarligt, men det är så det känns. Så nu får klapparna vänta medan jag vilar lite med benen på en hög kudde innan jag fortsätter.

Och ja, jag har ringt MVC och ska in imorgon och lämna prover till laboratoriet på fastande mage. Det är säkert ingen fara men vi tar det säkra före det osäkra. Tar gärna emot nån medicin som dämpar svullnaden, jag känner mig som en gammal tant. Får se om jag har möjlighet att köpa stödstrumpor imorgon.

Gravid 37+2: Klåda

Klockan är tre på natten och jag kan inte somna om! Vaknade av en hemsk klåda på tårna och kunde inte låta bli att klia. Mina fötter och händer är svullna. Jag har smort in med kylande Ice Power gel som sambon lyckligtvis har hemma så nu svider det mer än det kliar vilket är mer tillfredsställande. Har fötterna på en kudde för höjd men vad göra med fingrarna? Händerna har känts svullna ett tag, förlovningsringen åkte av för en månad sen, men har inte haft denna klåda förrän nu helt plötsligt. 
Googlar och förstår att det är vanlig åkomma bland gravida men det här håller mig vaken :( Uää.

Gravid 37+0: Vecka 38!

Nu räknas graviditeten som fullgången, så då kan jag vara helt lugn om hon skulle behaga komma redan nu. Dock hoppas jag inte det riktigt än. Går gärna hemma och strosar ett tag till...

Dejt med middag & teater med sambon ikväll, det känns viktigt att passa på att göra saker på tu man hand innan vi blir föräldrar. Sen blir det mycket bebisprat såklart ändå.

Alla bebiskläder är nu tvättade och nerstuvade i byrån. Har rätt mycket nu. Eller vad sägs om 26 st bodies, 11 sparkbyxor och 15 par byxor - bara i storlek 50-62? Inte riktigt meningen, men vi fick (och kommer nog få) mer än jag hade förväntat mig. Vår lilla tjej kommer få ha en ny outfit varje dag :)

Gravid 36+6: MVC-besök

Första lediga dagen bjöd på mycket trevligt idag. Jag gick upp vid åtta och tittade på morgon-TV vilket jag inte gjort på flera år. Sedan väntade besök på MVC där barnmorskan knappade in saker i min journal inför förlossningen. T ex att jag vill amma och i första hand använda alternativ smärtlindring. Jag har skrivit ett eget förlossningsbrev som jag ska skicka in till sjukhuset också.

Annars gjorde vi de vanliga kontrollerna. Barnets hjärta slog 140/min vilket är lägre än det brukar men tydligen helt normalt. Sf-måttet 36 (lite svårmätt då det var en liten putande rumpa i vägen). Hon gissade födelsevikten också, mellan 3500-4000 gram, baserat på att hon upplevde det som "mycket bebis i magen". Vi får la se om hon får rätt...

Sen tog jag det bara lugnt och strosade i centrum. Fick en drop-in-tid hos frisören och bad om en lättskött frisyr vilket jag fick. Planerar att fixa ögonbrynen och fransarna också. Man vill ju vara fräsch på bilderna som nyförlöst ;)

Sen handlade jag mat (och första blöjorna!) och snart var jag helt slut. Det ömmade i magen för varje steg så jag fick sitta ner på bänken med pensionärerna en stund. Väl hemma satte jag på en tvätt med mörka babykläder och somnade på soffan. Det blir nog en tupplur varje dag framöver.

Gravid 36+5: Ledig!

Moooooolvärk ner i ljumsken! 
Är det verkligen förvärkar, det måste ju kännas på ett annat sätt än såhär? När jag går för fort trycker det nedåt i magen, som om något ligger löst inuti och slår emot från insidan. Men nu har jag inte direkt power-walkat (läs: gått i samma takt som normala människor) och då kommer plötsligt molvärken smygande trots att jag tar det lugnt vilket betyder att den kommer av någon annan anledning än fysisk ansträngning.

Jag lider inte av "hållet" vid revbenen alls på samma sätt som förut. Är jag stillasittande för länge börjar det göra ont, men det är inte alls lika frekvent som förut. En liten seger, för vissa gånger gjorde det ju skitont och fick mig ofokuserad på jobbet eftersom jag knappt stod ut.

Sista arbetsdagen var idag förresten! Med 22 dagar till bf känns det rimligt att ta ledigt nu. Framöver väntar inbokade mvc-besök, fortsatt fix med babykläder, diverse nöjesliv med sambon och kompisar, tid för andningsövningar och vila. Sen är det ju juletider så jag räknar med att kunna slå in julklappar och laga mat/baka lite grann också. Ett besök hos frisören har jag också tänkt ägna mig åt. Och packa BB-väskan. 
Så lillan får nog vackert vänta till efter nyår, jag har inte tid att föda innan dess ;)

Gravid 36+4: Veckans mage

Jag älskar min mage! Har ju knappast hänt förut...Gravid 36+3: Fortfarande molvärk...

Det börjar banne mig bli en nattlig rutin nu. Plötsligt vaknar jag under de tidiga morgontimmarna av molvärk från magen ner i låret. Precis som mensvärk. Jag kissar och går några vändor eller utför några stretchande yogapositioner. Grimaserar. Inte det skönaste sättet att väckas på. Men det går an. Jösses, det hade kunnat mycket värre. Min graviditet är rena drömmen!

Gravid 36+1: Vecka 37!

Min släkting har nu fött sitt barn och jag är jätteglad - och plötsligt mer orolig. Det barnet är på utsidan, frisk och välbehållen. Min är fortfarande på insidan och även om risken är pytteliten kan det fortfarande hända saker. Nu känner jag efter hela tiden om hon rör sig. Om inte så lägger jag mig på sidan (om jag är i sängen) eller puffar på magen för att få igång henne. Jag har till och med druckit kallt vatten bara för att några sekunder senare känna henne sträcka på sig och vakna till liv. Det är kanske inte så schysst, men vad ska man göra när man grips av ängslan? 
Men det märks att det börjar bli trångt för henne. Hon sparkar inte på samma sätt utan nu är det mer stretching och åmande, lite som man kan tänka sig det blir om man ligger ihoptryckt i fosterställning med huvudet fixerat (förmodligen) nedåt. Men ofta buktar det ut en liten fot eller en rumpa när hon typ tar spjärn.
Snart, inte än, får du komma ut och röra på dig ordentligt, lilla pyre.

Gravid 35+5: 90%

252 dagar av 280 avklarade = 28 dagar kvar!
Jag är nu i 8:e kalendermånaden och i 10:e graviditetsmånaden beroende på vad man föredrar. Imorgon går vi in i v 37!


Gravid 35+5: Förberedelser

Aldrig någonsin förut har jag känt den här starka driften efter att få fixa, förbereda och göra i ordning. Att veta att de rena lakanen, tvättlapparna och strumporna snart ska komma till användning av vår lilla dotter. Att allt vi gör, jag och sambon, är för att hon ska få den bästa start i livet som går.
Nej, det har aldrig varit så roligt att tvätta som nu!

Gravid 35+4: Molvärk på natten

Inatt vaknade jag av att det molade obehagligt i nedre delen av magen. Även om jag gick och kissade fortsatte värken tills jag somnade om.
Känningarna kommer numera av och till, oftast i form av små stick/hugg. Eller som nu, en lättare spänning över magen och ner i underlivet och låren. 
"Du kanske är gravid?" retas sambon när jag gnäller. Fast inombords njuter jag. Och längtar ännu mer till förlossningen.

30 dagar kvar...

Gravid 35+3: En protesterande kropp

Jag och sambon åkte tidigare från jobbet idag, pepp på att fixa lite hemma inför ankomsten. Boa. Vi hade världens flow och satte ihop både lillans klädbyrå och spjälsängen. Jag fortsatte sedan att dona med husdjuren. Det var mycket lyfta, böja sig fram och jobba på golvet, och kroppen började så smått protestera. Snart spände det i magen och ner i benen och bak över ryggen. Till slut skrek kroppen VILOLÄGE NU! 
Det känns jättekonstigt med en kropp som inte orkar med. Sen en tid tillbaka får sambon hjälpa mig att knyta skorna, bara en sån sak. Jag står som en treåring och sträcker fram foten. Lite gulligt, lite genant, lite "i nöd och lust". Men nu är det bara en månad till, sen slipper jag känna mig som en padda!

Kampen mot PCO

Drömmen om ett barn - äntligen gravid!

RSS 2.0