Lektion

Visste du att...?

Puregon 300 IE/0,36 ml injektionsvätska, lösning innehåller follitropin beta, ett hormon som kallas follikelstimulerande hormon (FSH).
FSH spelar en viktig roll för människans fruktsamhet och fortplantning.
Hos kvinnor behövs FSH för tillväxt och utveckling av folliklar i äggstockarna.
Folliklar är små runda säckar som innehåller äggceller.
Hos män behövs FSH för produktionen av spermier.

//ur Fass


 

Jag läser vidare på nätet att för män är FSH-värdet konstant för att testiklarna ska kunna producera spermier. Medan för kvinnor går det upp och ned beroende på menscykeln, bland annat så stiger den precis vid ägglossning för att ge det en skjuts.


 

Visste du att...?

Folliklar är de vätskefyllda håligheterna i dina äggstockar. Varje follikel innehåller ett outvecklat ägg.

Medan ett antal folliklar börjar utvecklas, kommer normalt en follikel att bli ”dominant” och detta ägg mognar inom den växande follikeln. Samtidigt ser den ökande mängden östrogen i din kropp till att slemhinnan i din livmoder tjocknar med näringsämnen och blod.

//ClearBlue

http://fiscafamily.files.wordpress.com/2010/07/follicles.jpg

(Ultraljudet visar en dominant follikel/äggblåsa och så några små runt omkring
//http://fiscafamily.files.wordpress.com)


 

För tjejer med normal menscykel sker detta:
Efter varje menstruationsblödning börjar flera ägg och äggblåsor att växa. Ett hormon från hypofysen i hjärnan [FSH] stimulerar tillväxten. En äggblåsa spricker i mitten av menstruationscykeln och det mogna ägget lossnar och fångas upp av äggledaren. Detta kallas ägglossning. //1177.se

*

För mig sker detta (förhoppningsvis):
Den dagliga dosen [av FSH/Puregon] bibehålls tills man har en follikel av lagom storlek. Vanligtvis är 7 till 14 dagars behandling tillräckligt. Då avslutar man behandlingen med Puregon och ägglossningen kommer att påbörjas genom att man ger koriongonadotropin (hCG) [vilket i mitt fall är Ovitrelle]. //Fass


 

Men sen blir det samma för oss båda:
När ägget har avgetts rör det sig i äggledaren mot din livmoder. Ägget kan leva i upp till 24 timmar. Så snart du har haft ägglossning börjar follikeln producera ett annat hormon: progesteron.

Om ägget har befruktats kan det framgångsrikt implantera sig själv i livmoderns slemhinna. Detta sker oftast cirka en vecka efter befruktning.

Så snart det befruktade ägget har fäst sig börjar din kropp att producera graviditetshormonet, humant koriongonadotropin (hCG), vilket håller den tomma follikeln aktiv.

Den fortsätter producera hormonerna östrogen och progesteron för att hindra livmoderns slemhinna från att avges, tills moderkakan (vilket innehåller alla näringsämnen som embryot behöver) har mognat tillräckligt för att bibehålla graviditeten.

//ClearBlue


 


MÅLET

http://www.1177.se/Bilder/Nationellt/Amnen/kroppen/kon/s_fosterutveck_2.gif

(från 1177.se)

http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/0911/newborn
http://www.ucl.ac.uk



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Kampen mot PCO

Drömmen om ett barn - äntligen gravid!

RSS 2.0